Vykortssamlande

De första vykorten gavs ut i England i början av 1870-talet.
De första Svenska kom några år in på 1880-talet.
Svenska vykort från 80-talet är väldigt ovanliga.

I början var korten tecknade och handkolorerade.
Först i början på 90-talet kom de första fotografiska korten.
Dessa hade små bilder på framsidan och mycket plats att skriva meddelanden på.
Picture
Det var först 1897 som vykortet slog igenom i Sverige, mycket på grund av Anna Palms vackra kort från Stockholmsutställningen.
Picture
Nu tog vykortsutgivningen en väldig fart och kort med alla tänkbara motiv och utseenden gavs ut. Nedan ett exempel på ett såkallat snöbollskort.
Picture
Skickliga konstnärer som Jenny Nyström, Anna Palm, G. Stoopendaal och Max Hänel bidrog till att göra vykortet populärt. Jenny Nyström var starkt bidragande till att jultomten blev populär. Julkort har sedan dess haft en ledande ställning även om det gavs ut kort för att fira alla tänkbara högtidligheter.
Picture
Att det blev billigare att skicka och tillverka kort bidrog till det ökade intresset. Redan 1904 skickades det som mest vykort i Sverige. Sedan började telefonen och annat att konkurrera.
1905 blev det tillåtet att skriva meddelanden även på baksidan av korten, före det fick man bara skriva adressen där, detta innebar att korten fick delad baksida.
Picture
Standard storleken på vykort var redan från början 9x13cm och först på slutet av 1950-talet gick man över till storleken 10x15cm.
Ungefär samtidigt gick man över till att bara ge ut färgkort.
De små korten som var populära på 30-40-talen ställde till problem i postens stämpelmaskiner och försvann när posten införde måttgränser på hur små korten fick vara.
Det är nog därför det finns väldigt gott om dem idag.
Vykort har samlats ända sedan de dök upp. I början samlades de nog mest för att man tyckte att det var spännande att se hur det såg ut på andra platser i världen.
På slutet av 1970-talet började allt fler att samla och på 80-talet blev det en allt större samlarfluga. Utbudet av vykort på mässor och auktioner blev allt större.
I Göteborg startades den första vykortsföreningen.
1980 anordnades första vykortsauktionen och 1982 den första vykortsmässan.
Picture
Det vanligaste är att man samlar topografiska motiv från hemtrakten eller de orter som man har någon anknytning till.
Detta är ett av de tidigaste korten från Dalarna och även Borlänge, just detta exemplar är skickat redan 1891. Kortet användes ganska länge och är inte speciellt ovanligt.
Picture
Det populäraste topografiska motivet är nog järnvägsstationen och det vanligaste är motiv med kyrkor. Att samla kort med ett visst tema är också populärt. Tomtar, grisar, folkdräkter, bilar, båtar och kungligheter är exempel på populära motiv.
Picture
I början var det många frimärkssamlare som började samla vykort, då var det populärare med postgångna kort som gjorde att man kunde se när och varifrån de var skickade.
Idag har det ingen större betydelse, framsidan är det viktigaste. Hela och rena kort är populärare än trasiga och smutsiga.
Många samlar även vykort tecknade av en viss konstnär, populärast är Jenny Nyström och Jac Edgren, nedan ett exempel på hans kända skämtkort.
Picture
Vykortssamlandet har på senare år fått många nya samlare genom näthandeln.
Vykort är både lätta att köpa och att sälja på nätet genom att de är enkla att skanna in och även billiga att skicka.
Skrivet av Bo Thomasson.
Tillbaka